Sprawdź które owoce i warzywa mogą uczulać

Z owoców mogą nas uczulać: truskawki, poziomki, brzoskwinie czy wiśnie. A z warzyw: seler, pomidor, marchew, groch lub soczewica.

Może się zdarzyć, że po zjedzeniu czegoś poczujemy się dziwnie. Czy czasem nie cierpimy na alergię pokarmową?

- Takim stanem określa się nieprawidłową reakcję organizmu na białka, które znajdują się w przyjmowanym pożywieniu – wyjaśnia Krystyna Kosowska, specjalista alergolog z Głubczyc. – Każdy produkt spożywczy może wywołać uczulenie. Z owoców może tak na kogoś zadziałać nawet… jabłko.

Do typowych objawów uczulenia na pokarmy należą: zmiany na skórze przypominające pokrzywkę, wysypka lub zaczerwienienia, którym towarzyszy świąd. Mogą się też dołączyć: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty. Czasem dochodzi do bardzo ostrej reakcji – ataku astmy oskrzelowej, nasilenia alergicznego nieżytu nosa lub pojawienia się zespołu alergii jamy ustnej. Objawia się on tym, że po zjedzeniu uczulającego pokarmu pojawia się w tym miejscu silne swędzenie, pieczenie czy obrzęk.

Rady dla alergika
> wybieraj produkty „czyste”, bez dodatków

> owoce i warzywa czyść z pestek oraz dokładnie obieraj ze skóry, bo pod nią są przeważnie alergeny

> nie jadaj zbyt często tych samych potraw, tylko je urozmaicaj, wymieniaj składniki przynajmniej co
tydzień

> używaj produktów tylko o znanym składzie, jeśli nie ma stosownej informacji na opakowaniu, to lepiej z nich zrezygnuj

> przypraw używaj oddzielnie, a nie w mieszankach

> wybierając coś w restauracji, zapytaj, czy nie zawiera tego, co ci szkodzi

Źródło:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110514/ZDROWIE/440965476

Share

Leave a Reply

Dołącz w Google+
Przeczytaj także
    Brak propozycji
ASGARD AGENCJA SEM
Updated by ASGARD: